Macarların Ulusal Şairi Petőfi 200 Yıl Sonra İstanbul'da!

Macar Kültür Merkezi, Macaristan’ın ulusal şairi Sándor Petőfi’ye adanmış bir sergiye ev sahipliği yapıyor. “Petőfi İlk Kez İstanbul’da” başlığıyla 21 Eylül – 15 Kasım 2023 tarihlerinde açık olacak sergi, ressam Haydar Özay’ın şairin hayatından ve şiirlerinden esinlenerek yaptığı resimlerinden oluşuyor. 

 

Liszt Enstitüsü – İstanbul Macar Kültür Merkezi, 1848-49 Macar İhtilali ve Özgürlük Savaşı’nın önemli liderlerinden, Macarların ulusal şairi Sándor Petőfi’nin 200. doğum yıldönümünü 2023 yılı boyunca bir dizi etkinlikle kutlamaya devam ediyor. Bu etkinliklerin bir diğer ayağı, ressam Haydar Özay’ın şairin şiirlerinden ve hayat hikayesinden esinlenerek hazırladığı, 32 tablodan oluşan resim sergisi oluyor.

“Özgürlük ve sevgi / Bana bu ikisi gerekli / Sevgim için feda olsun hayatım / Özgürlük içinse aşkım!” dizeleriyle tüm dünyanın özgürlük ve sevginin şairi olarak tanıdığı Petőfi’ye adanmış bu sergi şairin hayatına farklı bir bakış sunuyor. (Çev. Edit Tasnádi)      

Ressam Haydar Özay, serginin çıkış noktasını şu cümlelerle ifade ediyor:

“30 yıldır hep hatırladığım, ilk okuduğum andan itibaren  asla unutmadığım Petőfi’nin olağanüstü şiirleri ve destansı hayatı, bu resimler için bana esin verdi. Edebiyat ve tarih ressamlığın bir arada olduğu bu sergi daha mütevazi bir başlangıçla adım atıyor, yola çıkıyor.” 

Daha önce Aşık Veysel, Nazım Hikmet gibi büyük isimler üzerine çalışan Haydar Özay edebiyatın, şairlerin, tiyatronun ressamı olarak da adlandırılabilecek bir tutkuyla eserlerine durmaksızın yepyeni başlıklar ekliyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2
deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni ucuz yangın kapısı