İş Sağlığı ve Güvenliğinin Önemi

İş Sağlığı ve Güvenliğinin önemi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün artıyor.

 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre; çok tehlikeli ve tehlikeli iş yerlerinde bir çalışanı olan işletmelerin dahi İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti almaları zorunludur. Az tehlikeli kategorisindeki iş yerlerinde ise 50 den fazla çalışanı olan iş yerlerinin işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurmaları ya da İş Sağlığı ve Güvenliği hizmeti almaları zorunludur.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu konuda özverili çalışmalar gerçekleştiriyor. Bakanlık tarafından İSG profesyonellerinin yetiştirilmesi konusunda gerekli çalışmalar devam ederken;  gerekli denetimler de sistematik olarak devam ediliyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği alanında eğitim alan İSG profesyonellerinin hepsi sektör içerisinde aktif olarak çalışmıyor. Özellikle mimar ve mühendislik mezunlarının eğitim almalarının nedeni görevleri gereği yeterli donanıma sahip olmayı sağlamaktır. Ayrıca birçok kurumun işe alacağı personelde aradığı nitelikler arasında İş Sağlığı ve Güvenliği sertifikası da bulunuyor. Bu nedenle ülkemizde aktif olarak görev alan İş Sağlığı ve Güvenliği profesyoneli alanındaki ihtiyaç tam olarak karşılanamıyor.    

Türkiye’de İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri konusunda önemli bir referansa  sahip olan Yeni Uzman Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Kurumları sahibi Mehmet Taner Başol ile İSG profesyonellerinin yetiştirilmesi konusunda bir söyleşi yaptık.

 Taner Bey öncelikle sizi yakından tanıyabilir miyiz?

Isparta doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi de yine Isparta da tamamladım. Yüksek öğrenimimi de Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sosyoloji bölümünde tamamladım. 1996 ve 2008 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında öğretmenlik görevinde bulundum.  Sonrasında  ise özel kurum işletmeciliği ile eğitimcilik hayatıma devam ettim. 2013 yılında da eğitim camiası içinde ayrı bir sektör olan İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Kursları işletmeciliğine başladım. Hali hazırda da 8 farklı eğitim kurumu ile sektör içerisinde önemli bir konumda eğitimciliğe devam ediyorum.

Taner Bey, sizin de belirttiğiniz gibi yıllar içerisinde eğitim sektörünün her kademesinde bulundunuz. Ayrıca 10 yılı aşkın bir süredir İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri ile ilgili kurslar düzenliyorsunuz. Bize iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi verebilir misiniz?

Tabi; İş Sağlığı ve Güvenliğinin çok kısa ve anlaşılır tanımını şöyle yapabiliriz: Çalışanların sağlığını, güvenliğini ve yaşam kalitesini sağlamak amacıyla gerekli çalışmaları sürdüren bir disiplindir. Ayrıca bu disiplin bilimsel çalışmalara dayanır.

Peki bu disiplini sağlayanlar kimlerdir?

İş Sağlığı ve Güvenliği bu alanda yetişmiş ve bakanlıkça sertifikalandırılmış teknik personel tarafından yürütülür. Firma yetkilileri de kolektif bir çalışma gerektiren İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerinin aksamadan gerçekleştirilmesini sağlamak için İSG profesyonellerinden destek alır.

Peki, Taner Bey bahsettiğiniz İSG profesyonelleri kimlerdir?

İSG profesyonelleri C, B, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanları; İşyeri Hekimleri; İşyeri Hemşireleri / Diğer Sağlık Personelidir.

Az önce yaptığınız tanımdan da anladığımız kadarıyla İş Sağlığı ve Güvenliği çok farklı bir disiplin olmakla birlikte geniş bir çalışma alanına da sahip. İSG Profesyoneli adayı olarak eğitim başvurusu yapanlarda aranan nitelikler nelerdir?

Aslında nitelikleri arayan bizim de bağlı bulunduğumuz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığıdır. Dilerseniz öncelikle İSG profesyoneli olmak için bakanlığın ilk kriteri olan mezuniyet durumları hakkında bilgi verelim.

İş Güvenliği Uzmanı olmak için bakanlık tarafından belirlenen bölümlerden mezun olmak gerekir.

Mimarlar, mühendisler, teknik öğretmenler

Fizikçiler, kimyagerler, biyologlar

İSG teknikerleridir.

Uygun bölüm mezunları birazdan bahsedeceğimiz kriterleri de yerine getirdikten sonra C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olarak sektöre adım atarlar. Sonraki sınıflar için de aynı mezuniyet şartları aranır.

İşyeri Hekimi olarak görev almak isteyenlerin tıp fakültesi mezunu olması gerekir.

İşyeri Hemşiresi olmak isteyenlerin ise; ortaöğrenim, önlisans, lisans hemşirelik, acil tıp teknisyenliği, sağlık memurluğu, çevre sağlığı ( ortaöğrenim) teknisyeni mezunu olmaları gerekir.

Bahsettiğimiz bölümlerin dışında mezuniyete sahip olanlar İSG profesyoneli olmaları mümkün değil.

Şimdi de sizin profesyonel olduğunuz kısma, eğitimlere, gelelim.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kursu programları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarınca düzenlenir. Eğitim alacak arkadaşların kurumlar ile iletişime geçtiklerinde ilk soru “ Bakanlık onaylı bir kurum musunuz?” olmalı.

Bizler Yeni Uzman Akademi olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yetkilendirilmiş eğitim kurumlarıyız. Aynı zamanda eğitim ağı en geniş eğitim kurumlarıyız. Eğitim kurumları sadece tek alanda İSG Kursu düzenleyebilirken; Yeni Uzman Akademi C, B,A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı, İşyeri Hekimliği ve İşyeri Hemşireliği eğitimleri düzenler.

Yeni Uzman Akademi olarak sanırım birçok şehirde eğitim veriyorsunuz. Bu konu hakkında da bilgi verir misiniz?

Tabi, Yeni Uzman Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Kurumları 10 yılı aşkın bir tecrübeye sahiptir. Tecrübemiz ve eğitim kalitemiz daha çok kişinin Yeni Uzman Akademi’yi tercih etmesini sağlıyor. Biz de kursiyerlerimizin talepleri doğrultusunda eğitim kurumu sayımızı artırdık. Şu an Yeni Uzman Akademi olarak;

İstanbul’da hem Anadolu hem de Avrupa yakasında Yeni Uzman Akademi olarak eğitim vermekteyiz. Ayrıca Ankara ve İzmir’de de Yeni Uzman Akademi adı ile kurumlarımız bulunmaktadır. Bursa’da Uludağ Uzman Akademi, Diyarbakır’da Ofis Akademi, Antalya’da Asya Uzman Akademi ve Adana’da İris Bemer Akademi kurumlarımız ile eğitimler düzenliyoruz.

Yeni Uzman Akademi Eğitimler Nasıl Düzenlenir?

 İş Sağlığı ve Güvenliği Kurslarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yetkilendirmesi ile düzenlendiğinden sanırım bahsetmiştik. Sadece ülkemizde değil; tüm dünyada Kovid – 19 Pandemisi yaşadık. İlgili bakanlık tarafından eğitimler pandemi başlangıcından bu yana uzaktan eğitim olarak gerçekleştirilmektedir. Staj eğitimlerini de bulundukları şehirde yapmalarını sağlıyoruz.

Yeni Uzman Akademi İş Sağlığı ve Güvenliği Kursu katılımcılarımız böylelikle Türkiye’nin her yerinden eğitimlere katılma fırsatı yakalarlar.  

Kurumlarınıza Kayıt Olmak İsteyenler Sizinle Nasıl İletişime Geçebilirler?

 

Kurumlarımızın bulunduğu şehirlerde yaşayanlar isg kurs merkezlerimizi ziyaret ederek eğitimlerimiz hakkında daha geniş bilgi alabilirler. Aynı zamanda sormak istedikleri soruları da eğitim danışmanlarımıza yöneltebilirler.

Yeni Uzman Akademi’ye internet adresimizden ulaşmaları da mümkün olacaktır. https://yeniuzmanakademi.com/ internet sayfamızdan tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Ayrıca internet sitemizde bulunan telefon numaraları, Canlı Destek Hattı ve WhatsApp programı aracılığı ile de kayıt işlemlerinin detaylarını öğrenebilirler.

 

Herhalde en çok merak edilen konulardan biri de eğitim ücretleridir.  Bu konuda da bize bilgi verebilir misiniz?

Yeni Uzman Akademi olarak İş Sağlığı ve Güvenliği Kursu eğitim ücretlerini mümkün olduğunca aşağıda tutmamaya çalışıyoruz. Böylelikle kursiyerlerimiz kaliteli bir eğitimi uygun ücretle alma hakkı elde edebiliyorlar.

Eğitim konusunda aklımıza takılanları size yönelttik ve cevaplarını da aldık. Kurslar sonrasında İSG Profesyoneli olunuyor mu? Yoksa yapılması gereken başka işlemler de var mı?

İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimini tamamlayanların görevlendirmesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yetkilendirmesi ile ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlara girmeleri ve yeterli puanı almaları gerekir.

Sınavlar hakkında da bizi aydınlatır mısınız?

İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavları “İSG Sınavı ” adı ile ÖSYM tarafından bir yılda iki defa düzenlenir. Sınav her alan ve sınıf için 50 çoktan seçmeli sorudan oluşur. İşyeri hemşiresi adayları en az 30 doğru yapmaları halinde başarılı sayılır. C,B,A İş güvenliği uzmanı adayları ve işyeri hekimi adaylarının ise başarılı sayılabilmeleri için en az 35 soruya doğru cevap vermeleri gerekiyor.

Sınavda başarılı olanlar sertifikalarını nasıl alabilirler?

İş Sağlığı ve Güvenliği alanındaki tüm işlemler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca gerçekleştirilir. İSG profesyonelleri sertifikalarını da aynı bakanlık aracılığı ile alırlar. Sertifika işlemleri için İSG Katip programından gerekli işlemleri gerçekleştirmeleri gerekir. Sertifikalar kursiyerlerimizce e-devlet uygulamasından görüntülenir.  Posta yolu ile sertifika gönderilmesine gerek yoktur.

Taner beysize ve Yeni Uzman Akademi’ye hem vermiş olduğunuz bilgiler için hem de İş Sağlığı ve Güvenliği alanında yetiştirdiğiniz İSG Profesyonelleri için çok teşekkür ediyoruz.

Ben de kendim ve Yeni Uzman Akademi eğitim kurumları adına, bize eğitimler hakkında bilgi verme şansı tanıdığınız için teşekkür ederim.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2
deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni ucuz yangın kapısı