Yeşilay Genç Savunuculuk Forumu’yla uzmanlarla gençleri bir araya getirdi

Mücadelemiz gençlerle daha güçlü

 

Yeşilay, bu yıl 3’üncü kez düzenlediği Genç Savunuculuk Forumu ile dünyanın dört bir yanından gençleri, akademisyenlerle bir araya getirdi. Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütünden uzmanların da katıldığı forumda Yeşilay Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Erol, “Dünyamızın büyük bir kısmını genç nüfus oluşturuyor. Bu yüzden de sürdürülebilir kalkınma ve önleme stratejilerine yön verilmesinde her zaman gençleri dâhil etmeye çalışıyoruz, mücadelimiz gençlerle daha güçlü” dedi.

 

Yeşilay’ın, bağımlılıkları önlemek, sağlıklı yaşamı teşvik etmek, gençlerin eleştirel düşünme ve savunuculuk becerilerini geliştirmek amacıyla çevrim içi olarak gerçekleştirdiği 3. Genç Savunuculuk Forumu’na Afrika, Amerika, Asya, Avrupa, Batı Pasifik ve Güney Doğu Asya bölgeleri olmak üzere dünyanın 6 bölgesinden yaklaşık 60 ülke ve 200 den fazla başvuru arasından seçilmiş 18-30 yaş arası 50 genç panelist olarak katılım sağladı. Gençlerin yorumları ve sorular ile interaktif katıldığı Forum’da bağımlılık konusunda uzman konuşmacılar, farklı bağımlılık türlerinin insanlar ve çevre açısından yıkıcı etkilerini ele aldı.

 

Gençlerin gelişimine katkıda bulunmayı hedefleyen Genç Savunuculuk Forumu’nun açılış ve kapanış konuşmalarını Büyükelçi Levent Eler adına T.C. Birleşmiş Milletler Viyana Daimi Temsilciği Danışmanı Şule Gültek ve Yeşilay Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Erol yaptı. Global Drug Survey kurucusu Prof. Dr. Adam WinstockThe Well Communities CEO’su Dave HighamBirleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi Önleme Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Şefi Giovanna CampelloDünya Sağlık Örgütü Bulaşıcı Olmayan Hastalıkları Ofisi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Eric CarlinGüney Afrika Alkol Politikaları Topluluğu Genel Sekreteri Aadielah Maker-DiedericksAfrican Tobacco Control Alliance Genel Sekreteri Sessou Leonce Dieudonne ve Malta Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Anna Maria Vella Forum’a konuşmacı olarak katıldı.

 

Fiziksel ve ruhsal sağlığın sürdürülmesi için bağımlılıkların önlenmesinin önemini anlatan Yeşilay Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Erol şunları söyledi:

 

“Yeşilay olarak, tedavi ve rehabilitasyon politikaları ve programlarımızın yanı sıra önleyici çalışmalara da büyük önem veriyor, bu aşamaların birbirine entegre edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Tütün, alkol, uyuşturucu madde ve davranışsal bağımlılıklarla aralıksız olarak sürdürdüğümüz mücadelemizde gençlerin de bağımlılıklarla ilgili konularda bilinçlenmeleri ve mücadelede sorumluluk üstlenmeleri büyük önem taşıyor. Bağımlılıkların engellemesinde ve halk sağlığı konularında genç nesiller, inisiyatif alarak önleme çalışmalarında aktif olarak rol almalı. Bu bakış açısıyla bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz Genç Savunuculuk Forumu’nu gerçekleştirmekten ve dünyanın farklı yerlerinden gençleri alanında uzman isimlerle bir araya getirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bağımlılıklarla mücadeleyi her açıdan ele alarak tasarladığımız bu forumun, bugün aramızda olan gelecekteki topluluk liderlerine paha biçilmez katkılar sunacağını biliyoruz” dedi. 

 

Güvenli ve açık bir ortam sağlanmalı!

Genç yaştaki madde bağımlılığının sebepleri arasında, çocukların ev hayatında fiziksel ile duygusal şiddete maruz kalmasının ve ebeveynler arasındaki çatışmanın da bulunduğunu belirten Global Drug Survey kurucusu Prof. Dr. Adam Winstock, “Uyuşturucu madde bağımlılığı olan bireyler sıklıkla topluma katacakları bir şey yokmuş gibi hissederler, bu duyguya yardımcı olmak için onlara fırsatlar sağlamalıyız. Öz yeterlilik, olumlu aile iklimi ve sosyal destek ile erken müdahale çok önemli” dedi.

 

The Well Communities CEO'su Dave Higham, olumsuz çocukluk deneyimlerinin kişinin aidiyet duygusu kazanmak için şiddete, suça ve uyuşturucuya yönelmesinde büyük bir rol oynadığının altını çizdi. Forumda kişisel deneyimlerini paylaşarak; başarısını 2004'te hapiste geçirdiği rehabilitasyona borçlu olduğunu belirten Higham, “Eski bağımlılarla çalışmak bana tünelin ucunda ışık olduğunu gösterdi ve ‘onlar yapabildilerse ben de yapabilirim’ dedim. Rehabilitasyondaki insanlar bana sokaklardan başka bir yere ait olduğumu hissettirdi ve o zamandan beri herhangi bir uyuşturucu veya alkol kullanmadım” diye konuştu.

 

Uyuşturucu madde çevre için de kötü

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi Önleme ve Rehabilitasyon Bölümü Şefi Giovanna Campello, uyuşturucu madde üretiminin etkisinin yerel topluluklarda ortaya çıktığını söyleyerek, “Uyuşturucu madde üretimi sırasında oluşan atıklar toprağa, suya, havaya, organizmaya, hayvanlara ve besin zincirine dolaylı olarak olumsuz etki ediyor. Kırılgan ekosistemler ve millî parklar gibi korunması gereken yerlerde ormansızlaşma gibi problemlerde katalizör görevi görüyor” dedi.

 

Güvenli alkol seviyesi yok

Dünya Sağlık Örgütü Bulaşıcı Olmayan Hastalıkları Ofisi Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Eric Carlin, alkol bağımlılığına değindiği konuşmasında şunlara dikkat çekti: “Alkole bağlı kanser riskleri halk ve hatta bazen tıp uzmanları tarafından çok sık bilinmez; ancak alkol 7 tür kansere neden olur ve kalp hastalığı ağır alkol kullanan kişilerde önemli bir ölüm nedenidir. Konu sağlık olduğunda alkolün güvenli bir tüketim yolu yoktur. Aslında alkolün verdiği zararlar çok düşük seviyelerde başlayabilmektedir; dolayısıyla her düzeyde alkol tüketimi kanser riski taşır.”

 

Alkol reklamları tehlikeli

Güney Afrika Alkol Politikaları Topluluğu Genel Sekreteri Aadielah Maker-Diedericks, “Reklam, gençlerin içinde yaşadıkları sosyal çevreyi, ne tükettiklerini ve hangi seçimleri yaptıklarını etkiler” ifadelerini kullanarak gençlerin maruz kalacağı alkol reklamlarını azaltmanın faydalı olacağını dile getirdi. Aadielah Maker-Diedericks; alkolün zararlarına ilişkin sosyal medya gönderileri paylaşmamak, alkolün olumsuz etkileri hakkında gerçekleri yaygınlaştırmak gibi öneriler sıraladı.

 

Tütünsüz dünyaya doğru adım adım

African Tobacco Control Alliance Genel Sekreteri Sessou Leonce Dieudonn, konuşmasında tütünsüz bir dünya için gençlerin yapabileceklerinden söz etti. “Tütün her yıl 8 milyondan fazla insanı öldürüyor; bu ölümlerin 7 milyonu doğrudan tütün kullanımından, yaklaşık 1,2 milyonu ise sigara içmeyenlerin sigara dumanına maruz kalmasından kaynaklanıyor” diyen Dieudonn, böyle bir dünyada gençlerdeki tütün bağımlılığıyla mücadeleye katkı sağlayacak önerilerde bulundu.

 

Sorunlu internet kullanımı genç nüfusu etkiliyor 

Günümüzde internetin vazgeçilmez ve aslında faydalı bir araç olduğunu; ancak ebeveynlerin, çocuklarının sorunlu internet kullanımı konusunda doğal olarak endişelendiğini belirten Malta Üniversitesi Klinik Danışmanı Dr. Anna Maria Vella, “İnternetin yaygın ve bazı gençler tarafından sorunlu kullanımına çözüm bulmak hedefiyle araştırmalar yapılmalı ve ortak bir fikre ulaşılmalı.” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2
deneme bonusu veren siteler
ikinci el rolex saat alan yerler yangın merdiveni ucuz yangın kapısı uluslararası evden eve nakliyatasfalt plenti Ankara Son Dakika