Karşıyaka Belediyesi’nden Parkinson Sempozyumu

Türkiye Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği ve Karşıyaka Belediyesi iş birliği ile Zübeyde Hanım Nikah Sarayı'nda ‘Parkinsonlu Yaşam Sempozyumu’ düzenlendi. Parkinson konusunda hasta odaklı bir anlayışla yerel yönetim iş birliğinde gerçekleştirilen ilk sempozyumda Parkinson hastalığı tüm yönüyle ele alındı. 

 

Parkinson hastalarının ve yakınlarının da yer aldığı sempozyumda, hastalığın hayata olan etkileri de anlatıldı. Sempozyuma; Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Türkiye Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği Başkanı Gülnur Kelçe ve dernek üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve üniversite öğrencileri katıldı. Karşıyaka'da 4 bine yakın Parkinson hastası olduğu vurgulandı. İki oturum şeklinde gerçekleşen sempozyumda oturumlar sonunda katılımcıların soruları cevaplandı. Moderatörlere ve konuşmacılara plaket ve teşekkür belgesi takdim edildi. Günün anısına Gülnur Kelçe, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’a Parkinson hasta yakınları adına teşekkür plaketi takdim etti. Seminere katılan üniversite öğrencilerine de teşekkür belgesi verildi.

 

“TOPLUM FARKINDALIĞININ ARTMASI HEDEFLENDİ”

Sempozyumun açılış konuşmasını Türkiye Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği Başkanı Gülnur Kelçe yaptı. Toplumda görülme sıklığı artan Parkinson hastalığı için geleceğe yönelik ciddi adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Kelçe şunları aktardı: “Belediye Başkanı’mız Dr. Cemil Tugay’ın destekleriyle Karşıyaka'da hastaların ihtiyaçları doğrultusunda neler yapılabileceği ile ilgili bir çalıştay gerçekleştirdik. Bu çalıştayın sonunda atılacak ilk adım olarak toplumun bilinçlendirilmesi, farkındalığın artması hedeflendi. Toplumda görülme sıklığı artan Parkinson hastalığı için geleceğe yönelik ciddi adımlar atılmasının önemi ifade edildi. Karşıyaka Belediyesi derneğimiz ile iş birliği yaparak Parkinson hastalarına kucak açtı. Neden Karşıyaka diye soracak olursanız İzmir'deki Parkinson hastalarının yarısı Karşıyaka'da yaşıyor. İstiyoruz ki ne kadar zorlanırsak zorlanalım bizleri, sevenlerin arasında olmak hayatımıza yıllar kazandıracaktır. Sözlerimi sonlandırırken size bir soru sormak istiyorum. Bir gün uyanıyorsun ve beyninizin bedeninize söz geçiremediğini görüyorsun, ne hissedersiniz?”

 

“KENDİLERİ BAŞA ÇIKMAYA ÇALIŞIYOR”

Çok güzel ve anlamlı bir etkinlikte bir araya geldiklerini vurgulayan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay amaçlarının Parkinson hastalığı konusunda daha fazla farkındalık yaratmak olduğunu belirterek “Bu hastalığın etkilediği vatandaşlarımızı ve yakınlarını olabildiğince desteklemek istiyoruz. Belediyeler sağlık konusundaki hizmetlerde ne kadar sorumludurlar sorusunun cevabı henüz tam net değil ama biz hizmet ettiğimiz yurttaşlarımızın yaşadığı her soruna sahip çıkmak için çalışmalar yapıyoruz. Ben doktorum, hayatımın 36 yılı insanların sağlık durumunu ve problemlerini gözleyerek geçti. Aslında her tür hasta ve hastalıkla muhatap oldum. İçimizden herhangi birisi ciddi bir hastalık yaşadığı zaman ona ve yakınlarına yaşattığı zorluklar, hepimizin günlük yaşamda büyüttüğümüz bir çok sorundan daha büyük bir sorun haline geliyor. Özellikle yakınlarınız, sevdikleriniz hayati veya kronik problemler yaşadığı zaman onlar için hayatta en önemli şey hastalık ve mağduriyet oluyor. Ben doktor olarak bunun farkındayım. Bu gözle baktığım zaman pek çok farklı hastalık durumundan insanların kentimizde de dünyamızda da mağdur olduğunu görebiliyorum. Bence bu mağduriyet yalnız bırakılmalarından geliyor. İnsanlar hastalıklarıyla kendileri başa çıkmaya çalışıyor. Tabi ki bir sağlık yetkilisi oluyor ama bunun dışındaki yaşamlarında aslında daha fazla destek görmeleri gerektiği halde görmüyorlar. Bazen çok ileri derece mağduriyetlere dönüşebiliyor. Parkinson da kronik ve ilerleyici bir hastalık olduğu için maruz kalan yurttaşlarımızı ve yakınlarını etkileyen bir hastalık. Bir toplumsal bilinç yaratmak gerekiyor. Hastalığı yaşayan ama ileriki evrelerde ne yapacağını, ilerleyişini nasıl durdurmasını bilmeyen bir çok insan var. Burada insanlarımızı ‘sen kendi başının çaresine bak’ diye yalnız bırakmayız. İnsan ve toplum sağlığı ile ilgili çalışmalar yapmak, insanlar için yapacağımız bence en büyük iyilik. Bu bakış açısıyla özellikle kronik ve düşkün duruma düşüren hastalıklar konusunda hem kendimize bir görev veriyoruz hem de bu mesajı buradan bütün yerel yönetimlere bu konuda çalışmanın zorunluluğu olduğunu dile getirmek istiyorum. Hocalarımızın desteği ile çok iyi şeyler yapacağımıza inanıyorum. Hep beraber bu mücadeleyi yapalım ve kime ne kadar yardımcı olabilirsek olalım” diye konuştu.

 

PARKİNSON TÜM YÖNÜYLE ELE ALINDI

Sempozyumun ilk oturumunun moderatörlüğünü Ege Üniversitesi Geriatri Bilim Dalı Doç. Dr. Sevnaz Şahin ve  Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Beril Dönmez Çolakoğlu yaptı. Oturumun ilk konuşmacısı İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi’nden Prof. Dr. Özge Yılmaz Küsbeci oldu. Prof. Dr. Küsbeci, sunumunda Parkinson hastalığını ve tedavi sürecini anlattı. İkinci konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Aslı Kılavuz, Parkinson hastalarının yüzde 60’ının yetersiz beslenme riski altında olduğunu belirterek beslenmenin nasıl olması gerektiğini aktardı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı’ndan Uzman Fizyoterapist Nuri Üçler Parkinson hastalığında fizyoterapi ve rehabilitasyonun önemini anlattı. Üçler, anlatım sırasında Parkinson hastaları ve yakınlarına bazı hareketler de yaptırdı. Dördüncü konuşmacı olarak Türkiye Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği gönüllüsü Psikoterapist Meltem Yamanyılmaz ise hastaların ve hasta yakınlarının yaşadığı sorunları ele aldı. Yamanyılmaz konuşmasında Parkinson hasta yakını olarak geçirdiği süreci de katılımcılara anlattı. 

 

HASTA YAKINLARININ SORUNLARI KONUŞULDU

Sempozyumun ikinci oturumunda ise Parkinson hasta yakınlarının ve hastalarının ihtiyaçları, hastaların hakları ve başvuru süreçleri hakkında konuşuldu. Moderatörlüğü, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Sumru Savaş ve Psikolog Mevlüt Ülgen yaptı. İlk konuşmacı Türkiye Parkinson Hasta ve Yakınları Derneği Başkanı Gülnur Kelçe, Parkinson hasta yakınlarının sorunlarını ve yapılması gerekenleri, dernek olarak neler yaptıklarını anlattı. 

 

İkinci konuşmacı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nden Doç. Dr. Burcu Akpınar Söylemez, Parkinson hastalarının ihtiyaçları hakkında bilgi verdi. Üçüncü konuşmacı olarak Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Sosyal Hizmetler Uzmanı Aysun İnan Parkinson hastalarının hakları ve başvuru kanalları hakkında bilgi verdi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2
deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni