Hayata Destek Derneği: Çocuklar yoksulluk döngüsünden çıksın

Hayata Destek Derneği, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde de bütün çocukların eşit koşullarda yaşamaları ve haklarını özgürce kullanabilmelerini savunuyor. Hayata Destek Derneği, bu önemli günde yoksulluğun getirdiği eğitim eşitsizliğini duyurmak ve çocukların yoksulluk çemberini kırmak adına devam ettirdiği ‘Bu Çantalara Kulak Verin’ kampanyasına desteğe çağırıyor. 

 

33 yıl önce bugün, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Çocuk Hakları Sözleşmesi, dünyanın her yerinden çocukların haklarını koruyan en temel belge. 196 ülkece taraf olunan sözleşmenin imzalandığı 1989’dan bugüne çocuk hakları açısından kazanımlar elde edildi ancak hala acil harekete geçilmesi gereken başlıklar var. Bunlardan yoksulluk, iklim krizi ve savaşlar, hem dünyadaki hem de ekonomik krizin etkisiyle ülkemizdeki çocukları çok etkiliyor. 

 

* 111 ülkede yoksulluk içinde yaşayan 1,2 milyar insanın yaklaşık yarısı (593 milyonu) çocuk. 

 

* Önleme stratejileri geliştirilmediği sürece, 2022 sonuna kadar dünyada 8,9 milyon çocuk daha çalışmak zorunda kalacak.

 

*Türkiye’deki çocukların 44,3’ü yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında yaşıyor. Bu oran, AB ülkelerinde ortalama 23,6.

 

*Türkiye’deki çocukların 33,7’si ‘maddi yoksun’; yani ısınma, temizlik ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta ciddi güçlük çekiyor.

 

Artan yoksulluk, çocukları pek çok riske karşı açık bırakıyor, çalışmak zorunda kalmalarına neden oluyor, eğitim hayatından koparıyor, sağlıklı büyüme haklarını ellerinden alıyor. Akranlarıyla arasındaki eşitsizlik derinleşen çocuklar, ailelerinin yoksulluk döngüsünü kıramıyor. Üstelik çalışmak zorunda olan çocukların sayısı endişe uyandırıcı. TÜİK'in 2019 verilerine göre, ülkemizde 5-17 yaş arasında en az 720 bin çocuk işçi bulunuyor. 

 

Ülkemizde 2005 yılından bu yana insani yardım faaliyetleriyle ihtiyaç sahiplerine ulaşan Hayata Destek Derneği, her çocuk haklarına ulaşabilsin, yoksulluk döngüsünden çıkış yolu bulabilsin, refah içinde ortak bir gelecek tablosunda yerini alabilsin diye çalışıyor. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde de Hayata Destek Derneği, yoksulluğun getirdiği eğitim eşitsizliğini duyurmak ve çocukların yoksulluk çemberini kırmak adına devam ettirdiği ‘Bu Çantalara Kulak Verin’ kampanyasına desteğe çağırıyor. Kampanya kapsamında, bir ilkokul çocuğunun başlıca kırtasiye ihtiyaçlarını içeren okul çantası OKİ ve kişisel temizlik malzemesi ihtiyaçlarını içeren hijyen çantası HİJİ, derneğin çalışma sahası olan 10 il başta olmak üzere Türkiye genelinde ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırılıyor. Destekçiler, Hayata Destek Derneği’nin bağış sayfası (hayatadestek.org/bagis) üzerinden OKİ ve HİJİ çantalarını ihtiyaç sahibi çocuklara hediye etmek amacıyla bağışta bulunabiliyor. 

 

Kırtasiye malzemeleriyle dolu okul çantası OKİ’nin bedeli 500 TL, kişisel temizlik malzemeleri içeren hijyen çantası HİJİ’nin bedeli ise 250 TL olarak belirlendi. Dileyen bağışçılar, DESTEK yazıp 4332’ye SMS yollayarak da kampanyaya 20 TL bağış yapabiliyor. Diğer taraftan bu iki özel tasarım çanta, derneğin iktisadi markası destekar’ın alışveriş sitesinden de (destekar.org) satın alınabiliyor. 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2
deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni