Ceviz ve tarım sektörünün geleceği masaya yatırıldı

Ceviz Üreticileri Derneği’nden Türkiye’nin uluslararası ilk ceviz konferansı

 

Yerli ceviz üretimini artırmak ve bu hedefle cari açığı kapatmak üzere 1 milyon dikili ceviz ağacıyla yola çıkan Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD), 29 Eylül’de ‘Türkiye’nin Cevizi, Türkiye’nin Geleceği 1. Ceviz Konferansı’na ev sahipliği yaptı. Türkiye’de bir ilk olan ve tarım sektörüne dair sorunların da görüşüldüğü konferans, Türkiye İş Bankası ana sponsorluğunda gerçekleşti. CÜD Eş Başkanları Ömer Ergüder ile Hakkı Akhan, Türkiye İş Bankası Tarım Bankacılığı Pazarlama Bölüm Müdürü Kerem Akıner, sektörün önde gelen alanında uzman uluslararası isimleri, akademisyenler ve CÜD üyelerinin katıldığı konferansta; dünyada ve Türkiye’de ceviz ekonomisi, iklim değişikliğinin verim üzerindeki etkileri, verimli ceviz yetiştiriciliği ve cevizde markalaşma gibi konular konuşuldu.

 

2020 yılında kurulduğu günden bu yana yerli ceviz üretiminin artması ve cari açığın kapanmasını hedefleyen Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD), ‘Türkiye’nin Cevizi, Türkiye’nin Geleceği 1. Ceviz Konferansı’nı düzenleyerek bir ilke imza attı. 29 Eylül’de Hilton Istanbul Maslak Otel’de gerçekleşen ve ana sponsorluğunu Türkiye İş Bankası’nın üstlendiği konferansta ceviz ve tarım sektörünün sorunları masaya yatırıldı. Konferansa; CÜD Eş Başkanları Ömer Ergüder ile Hakkı Akhan, Türkiye İş Bankası Tarım Bankacılığı Pazarlama Bölüm Müdürü Kerem Akıner, akademisyenler ve CÜD üyeleri katıldı. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen konferans, sektörden büyük ilgi gördü.

 

Konferansta ayrıca; Uluslararası Ceviz Danışmanı Federico Lopez Larrinaga, Armando Guastella (Bain&Company), Alessandro Annibali (New Factor) gibi alanında uzman isimler ise, dünyada tarım sektöründe yaşananlar ve uygulanmaya başlanan yeni teknikler hakkında bilgi verdi.

 

“Türkiye’nin Cevizi, Türkiye’nin Geleceği 1. Ceviz Konferansı”, CÜD Eş Başkanları Ömer Ergüder ile Hakkı Akhan’ın yaptığı açılış konuşmalarıyla başladı. Ergüder, “Yerli cevizin önemine dikkat çekmek ve yerli ceviz üreticilerin karşılaştığı sorunları dile getirmek adına Türkiye’de daha önce yapılmamış olanı yaparak, alanında uzman yerli ve uluslararası çok değerli konukların yer aldığı bu konferansı düzenlediğimiz için çok gurur duyuyoruz” dedi.

 

“CEVİZ YATIRIMLARININ BÜYÜK BİR ÇOĞUNLUĞU SON 10 YILDA GERÇEKLEŞTİ”

Ceviz Üreticileri Derneği’nin, 2.5 yıl kadar önce hayata geçtiğini belirten Ergüder, bugün Türkiye’nin farklı bölgelerinde irili ufaklı bahçelerini kapsayan 40 üyesi, 35 bin dekara yakın arazisi, yaklaşık 1 milyon ekili ceviz ağacıyla önümüzdeki yıllarda 20 bin tona yakın rekolteye sahip olacak bir konumunda olduklarını söyledi. Dernek olarak misyonlarının “Kurulduğumuz günden beri yerli ceviz üretimini ve yerli ceviz tüketimini artırmaya yönelik çalışmaları hayata geçirmek” olduğunu bildiren Ergüder, konuşmasına şöyle devam etti:

“Ülkemizde tükettiğimiz cevizin maalesef üçte ikisini ithal ediyoruz. Türkiye, dünyada kişi başına en fazla ceviz tüketen ülkelerden biri. Elimizdeki rakamlar, kabuklu ceviz tüketimimizin 150 bin ton civarı, ticari üretimimizin ise 40 – 50 bin ton arasında olduğunu gösteriyor. Aradaki bu açığın kapanabilmesi için en az 20 – 30 bin hektar daha yatırım yapılması gerekiyor. Dernek üyelerimizin ve diğer yatırımcıların büyük çoğunluğu, bahçe yatırımlarını hem pazardaki yerli ürün açığını hem de pazarın büyük tüketim potansiyelini değerlendirerek yaptı. Sektörümüzün geçmişine bakarsak yatırımların büyük bir kısmı son 10 yıl içinde gerçekleşti.”

 

“NEDEN CEVİZ ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ’NE İHTİYAÇ DUYULDU?”

Zaman zaman böyle bir derneğe neden ihtiyaç olduğuna dair sorularla karşılaştığını da belirten Ergüder, “Sektör olarak önümüzde önemli fırsatlar var. Bu önemli fırsatların başında özellikle tüketim açısından çok önemli bir pazarın tam içinde yer almamız geliyor. Ama aynı zamanda bu avantaj karşımıza ithalat rekabeti ve tehdidi olarak da çıkıyor. Türkiye maalesef; Amerika, Şili, Çin gibi dünyanın en büyük ceviz üreticilerinin uzun yıllardır bir numaralı müşterisi ve hedef pazarı. Çin hariç diğer ülkeler ürettiklerinin büyük bir kısmını ihraç etmek durumunda ve o ülkelerde Türkiye’ye benzeri yüksek ceviz tüketimi söz konusu değil. Şayet sadece bir hobi olarak değil de, belli bir yatırım getirisi beklentisi ve yüksek verime dayalı bir yatırım yapmayı düşünüyorsanız, derneğimizin bir parçası olmanız hepimizin önündeki bu uzun ve engebeli yolda yalnız ve desteksiz kalmayacağınız anlamına geliyor” diye konuştu.

 

“BİZ OLMANIN VERDİĞİ GÜÇLE BİLDİKLERİMİZİ PAYLAŞARAK ÇOĞALTALIM”

Böylesi emek, sabır, bilgi ve birikim gerektiren başka hiçbir sektörle karşılaşmadığını ifade eden Ceviz Üreticileri Derneği Eş Başkanı Hakkı Akhan ise “Hayatımızda bu dört maddeyi hızlıca, artarda birçok konuda bir klişe gibi kullanıyoruz. Kendi bahçemizi kurarken, 1.300 dekar alanın istisnasız her santimetrekaresine emek harcadık. Küçücük fidanlarımızın yıllarca meyve vermesini beklerken sabır gösterdik. Türkiye ve dünyanın dört bir yanından danışmalarla, ziraat mühendisleriyle, akademisyenlerle bilgi paylaşımında bulunduk. 2011 yılından bugüne kadar ise milyonlarca akçe birikimimizi harcadık. Ceviz yetiştiriciliğine gönül vermiş biri olarak, 2011 yılından itibaren bir ceviz bahçesi kurabilmek adına maddi manevi zorluklar çektim. Kendi bahçemi kurduktan sonra arazilerinde canla başla ceviz fidanlarını büyütmeye çalışan ceviz yetiştiriciliğine gönül veren insanlarla tanıştım. Ardından bir dernek kurma fikri oluşmaya başladı. Tüm ceviz üreticileri bir araya gelsek, bilgimizi, bildiklerimizi paylaşsak, tehditleri önden görebilsek, sorunlarımızı bir arada çözsek diye düşündüm. 4-5 yıldır hayalini kurduğumuz bir olma fikri olgunlaştı, büyüdü ve iki yıl önce Ceviz Üreticileri Derneği’ni kurduk. Daha çok yeni olabiliriz ancak sanki 20 yıldır bir aradayız gibi hissediyorum. Biz olmanın verdiği güç ve motivasyonla, bildiklerimizi paylaşarak çoğaltmak için bugün bu burada bir aradayız” dedi.

 

5 FARKLI PANEL DÜZENLENDİ

CÜD Eş Başkanları Ömer Ergüder ile Hakkı Akhan’ın ardından konuşma kürsüsüne Türkiye İş Bankası Tarım Bankacılığı Pazarlama Bölüm Müdürü Kerem Akıner ile Rodoslu Marketing Solutions Kurucusu Cem Rodoslu çıktı. Konferansta; STK temsilcileri, tarım alanında faaliyet gösteren sektör temsilcileri ve akademisyenler; ‘Dünyada ve Türkiye’de Ceviz Ekonomisi ve Bir Yatırım Aracı Olarak Ceviz’, ‘İklim Değişikliği Verimi Nasıl Etkiliyor? & Sürdürülebilir Üretim Nasıl Olmalı?’, ‘Verimli Ceviz Yetiştiriciliği, ‘Besleme ve Koruma’, ‘Verimli Ceviz Yetiştiriciliği ve Teknoloji’ ile ‘Cevizde Markalaşma, E-Ticaret ve Perakende Fırsatları’ başlıklarındaki panellerde; üreticilerin ve sektörün merak ettiği konular hakkında bilgiler verdi. Paneller, gazeteci İrfan Donat ve Eda Erçal, WWF Türkiye- DHKV Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Bil ile Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Ayşegül Toker moderatörlüklerinde gerçekleşti.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2
deneme bonusu veren siteler
Likit istanbul psikolog instagram takipçi satın al yangın merdiveni